1. Pâinea lui Marin Preda

Posted: September 15, 2012 in Rezumate

Marin Preda, în Viața ca o pradă, vorbește despre întâmplarea din copilărie care l-a făcut să înțeleagă că există: “Lăsați-l în pace! “Na, mă, și pe-asta!”  – a fost intervenția care a pus capăt conflictului. Numai după ce a primit ceva la schimb a devenit cooperant. Simt că este și de datoria mea să încerc să reeditez gestul tatălui lui Preda și anume de a oferi ceva la schimb. Seria De la Exod la Advent a lăsat impresia pe care a simțit-o micul Marin: că am încercat să iau valoarea la care țineau cel mai mult și pe care cei mai mulți o țineau foarte strâns la piept: certitudinea religioasă! Unii au renunțat de bună voie, înțeleseseră că au zidit pe nisip și că o nouă construcție se impunea. Alții răcnesc, se împotrivesc și protestează: este perfect de înțeles. Nu poți smulge cu forța o certitudine, uneori nici măcar sugestia nu-i bine venită.

Sindromul Nicodim: respingi sugestia datorită consecințelor. Nu-i ușor să accepți faptul că toată structura pe care te-ai bazat o viață întreagă s-ar putea să aibă anumite fisuri, că șapa turnată nu-i suficient de consistentă, că materialele folosite au fost de proastă calitate și că, de fapt, nici măcar n-ai avut autorizație de construcție. Situația din București cu Cathedral Plaza: demolarea e mult mai complicată și cu consecințe neprevăzute. Nicodim tocmai aflase cu stupoare că structura lui religioasă n-avea autorizație și că trebuia demolată dacă voia să se salveze pe sine de la prăbușirea finală. Plec de la premisa că Nicodim nu-i o excepție ci e reprezentantul unei largi majorități de credincioși. Unii în mod sincer au construit aiurea, alții au fost amăgiți de “dezvoltatori imobiliari”, alții au făcut-o în mod premeditat. Dumnezeu trece cu vederea vremurile de neștiință. Întrebarea este, ce facem după ce am aflat, ca și Nicodim, că avem casa pusă pe nisip iar ploaia tocmai s-a pornit?

Care sunt simptomele?  Îndoială, plictis, insatisfacție, rutină, anacronism, ritualism, foame, sigurătate, izolare, neintegrare, teamă, apatie, capacitate redusă de reacție, obediență, nepăsare. Asta înseamnă că ai devenit prizonierul religiei tale. Nu mă refer în sens denominațional ci în cel existențial. Fiecare și-a croit o versiune proprie de religie, după “chipul arătat pe munte”; este varianta personală construită cu materialele, planul și îndrumarea primită. Lagărul de concentrare este o altă ilustrație a religiei prost înțelese. În lagăr ai un singur obiectiv: supraviețuirea; să rămâi în credință! Dacă ești fidel rutinei religioase și principiilor de bază poate scapi; aștepți izbăvirea și speri să nu te pască pierzarea. Tot ce-i dincolo de sârma ghimpată este o iluzie pentru că știi că nu poți experimenta. Gardienii stau la pândă și nu poți evada: prejudecățile, tradițiile, cutumele, temerile, ideologia, formalismul, fundamentalismul, fariseismul – iată gardienii noștri! Dacă muncești mecanic și sistematic ai eventual șanse să te eliberezi: “Arbeit macht frei”! Nicodim muncise o viață întreagă iar la sfârșit tot prizonier era.

Am fost învățați că religia este mijlocul prin care putem ajunge la Cer. Iar o religie corectă îți oferă și certitudinea maximă: suntem pe calea cea bună! În Matei 7,13.14: Isus vorbește de două căi – calea ce duce la pierzare și cea care duce la viață. Noi avem impresia că religia este vehiculul care ne transportă pe autostrada vieții: religia falsă te duce pe autostrada pierzării, cea corectă pe autostrada eternității. Oare? Atunci evreii, musulmanii, budiștii, etc., ajung primii după acest criteriu. Confirmându-ne apartenența și testându-ne ortodoxia, nu-i suficient. Isus va respinge mulți religioși. Calea de care vorbește Isus se referă la altceva; e vorba de maniera în care îți trăiești viața aceasta! Asta e viața care duce fie la pierzare fie la izbăvire. Ea e unitatea de măsură și nu se acceptă nici o scuză în acest sens. Victor Frankle se va scula la judecată și ne va osândi pentru că el a găsit sensul vieții chiar și în Auschwitz!

Suntem invitați la un exercițiu onest de introspecție pentru a ne pune întrebarea fundamentală: care-i sensul vieții? Nu în sens filozofic ci existențial: sensul vieții pentru noi. Nu-i o întrebare simplă, și lesne putem confunda sensul cu obiectivele. Și suntem invitați să găsim răspunsul singuri. Nimeni nu poate răspunde pentru noi, sau în locul nostru; nici măcar Dumenzeu! Isus nu declară ex-cathedra, “sensul vieții este acesta…”. Dacă are face-o asta ar însemna “moartea termică a sufletelor” (A.Pleșu). S-ar ajunge la rețetar și directivă. Am dezvolta o etică stahanovistă, cu execuție mecanică, înregimentată. Religia, din păcate, a devenit o ideologie. Isus ne îndeamnă doar să-L urmăm; El nu ne trasează sensul, nu ne planifică centralizat viața și viitorul ci ne invită să descoperim singuri direcția și să ne atingem potențialul și obiectivele. Pentru mulți religia este ca pâinea lui Marin Preda: o ținem străns la piept și nu vrem să-i dăm drumul deoarece ne e teamă să nu rămânem pe dinafară. Este singura noastră poliță de asigurare, certificatul de bună purtare, pașaportul pentru veșnicie, moneda de schimb. Isus nu ne-o ia cu forța ci ne oferă altceva la schimb: “Ia-o, mă, şi pe-asta!”

Seria Iluzia ultimei șanse este tocmai despre acest subiect. Și anume: că singura noastră șansă se află tocmai pe acest pământ; că nu există a doua șansă și de modul cum ne trăim viața aceasta, se va decide prelungirea sau nu în viața veșnică; că viața viitoare va fi un substitut pentru viața aceasta este o mare și fatală iluzie care ne va costa scump; că trebuie să renunțăm la pâinea rituală în favoarea celei etice; că religia existențială este superioară celei doctrinare; că viața veșnică a început aici și noi decidem cum vom trăi pe Noul Pământ și că esența vieții veșnice este cunoașterea lui Dumnezeu.

14 Sep 2012: Iluzia ultimei sanse: 1. Painea lui Marin Preda – Sorin Petrof from londonro.org on Vimeo.

Advertisements
Comments
 1. SERENA says:

  Imparatia cerurilor asa cum o prezinta crestinismul sau morcovul de aur nu e tot o iluzie? De unde ai tu certitudinea ca totusi va urma un mare morcov (Noul Pamant) si ca DUMNEZEU poate fi cunoscut?

  • sorinpetrof says:

   N-am nicio certitudine și nu știu exact ce urmează dar cred că viața asta este doar ”încălzirea” pentru un marathon organizat în alte condiții. Cât despre Dumnezeu, e mai complicată problema dar nu insurmontabilă…

   • nasol daca n-ai nici o certitudine
    nu stiu in afara de alte talente pe care nu le contest
    nu cred ca sti nici tu
    si nici nu spui exact oamenilor ce e de facut
    dar interesant ca segmentul de oameni carora le vorbesti te place
    totusi sa nu te superi pe mine dar cred ca nici tu nici ei nu sunteti pe orbita

 2. SERENA says:

  Sper din tot sufletul ca painea pe care o vei intinde ca tatal lui Marin Preda sa fie una care sa tina de foame. Sa identifici iluziile cu care am trait ani buni si apoi sa le darami e un licru necesar dar avem nevoie de o alternativa de data asta ONESTA si rationala.

 3. Sincer, nu am simțit ca mi-ar fi fost luată pâinea din mână,din simplul motiv că am lăsat-o singur din brațe de ceva vreme. Momentan… pâinea mea nu e chiar gata… încă se coace… e cumva în stadiu de facere, sau mai degrabă de prefacere. Iar o parte din această contribuție la a avea o pâine sățioasă a venit și de la seria de predici „ De la Exod la Advent!

 4. sorinpetrof says:

  @liviualina2000

  cred că ai o problemă de semantică altfel ar fi trebuit să știi până acum că doar naivii (ca să fiu gentil) au certitudini, oamenii care mai gândesc mai au și îndoilei… Iar în privința orbitei, poate ne luminezi și pe noi cu privire la traiectorie.

  • oamenii vad, ca vorbesc mai mult in inceritudini si foarte ambiguu, si nu e greu de inteles
   eu nu pot sa explic acum teoria chibritului
   dumnezeu a vorbit f clar in biblie
   dar oamenii pentru ca nu au primit acest lucru se complica cu fel de fel
   de obicei daca spui cum stau lucrurile
   oamenii vor ceva mai complicat mai alambicat, dar pe langa adevar, exact ce le dai tu
   si ei sunt fascinati
   in felul asta nu sunteti pe orbita
   dar
   ca sa te luminez daca nu a facut-o Domnul ptr voi pana acum
   adica ca sa va puna pe orbita
   nu o so fac eu
   pentru ca nu veti primii
   pentru ca am testat-o deja pe altii
   si
   Domnul Isus a testat-o degeaba pe farisei, carturari si pe altii si nu ia iesit
   nici mie nu mi-a iesit
   totusi
   voi carte aveti
   pe toate le stiti
   nu pot sati spun nimic in plus, nimic nou
   dar repet
   desi, esti destul de fascinant si bine intentionat
   in toate rezumatele astea lipseste exact esentialul
   iar oamenii sunt in ceata, binenteles
   de aceea saracii la fel de turmentati isi dau cu presupusul
   o fi aia sau alalta pentru ca repet lipseste esentialul care sa ii clarifice
   ei ar tebui sa spuna la sfarsit dupa parerea mea, evrika, acum mergem si facem
   dar ei la sfarsit raman in meditatie si confuzi
   si la sfarsit ma intreb si eu
   daca tot nu e hrana care trebuie
   de ce se face atata valva
   de ce se spune asta da serie
   de ce oamenii asteapta un nou episod
   caci vinul bun trebuia deja pus pe masa
   daca era
   si eu personal
   m-am convins ca in afara de o buna prezentare
   m-am convins ca miezul lipseste
   si nu este mesajul pe care-l astept de la amvon
   iar oamenii pleaca tot asa
   eu personal si probabil si alte persoane
   astept ceva de la amvon
   poate ti-ai dat seama ce
   poate inca nu
   nici nu tiam dat nici un indiciu, din motivele mai sus enumerate
   dar ma gandesc ca daca ai predica miezul de care vorbesc eu, poate nu are acelasi impact asupra ascultatorilor tai care bineinteles au un anumit nivel si preocupari…
   pentru ca vad ca de predicile acestea se mira multi si nu stiu de ce
   inseamna ca se multumesc cu putin( daca eu acuz ca lipseste esentialul)
   sunt sigur ca esti de acord cu mine ca c m multi oameni nu sunt pe orbita lui Dumnezeu
   nu vreau sa intru in argumente si sper ca nu-mi ceri
   si ei au nevoie sa fie pusi pe orbita
   sper ca intelegi ce orbita am spus
   dar cu predicile acesta
   eu nu vad cum

   adica

   • recapitulez
    am scris poate cu pisma amara
    si nu trebuia
    retractez
    am asteptat o replica care nu a mai venit
    oricare ar fi fost
    dar pentru ca nu a mai sosit m-a cuprins un mare regret si o mare rusine
    si cum nu am putut sterge
    anulez ce am scris mai sus
    Domnul sa va binecuvinteze!

 5. Un eretic says:

  liviualina2000
  what’s wrong with you? ce te apasa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s